Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă

Festivalul de Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă, ediția a XII-a

Written by admin

Asociația Pro Datina în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Primăria și Consiliul Local Ghiroda, Primăria și Consiliul Local Giarmata a prezentat în perioada 8 – 11 decembrie 2022 Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă, ediția a XII-a.

10 ansambluri și grupuri folclorice, 6 invitați speciali, obiceiuri și datini de Crăciun … toate acestea pregătite pentru o seară de poveste!

Totul a fost despre datina străbună!

Conceptul acestui spectacol a propus o călătorie prin lumea satului cu ajutorul cântecului, dansului și obiceiurilor specifice sfârșitului de an, a susținut accesibilitatea muzicii și capacitatea ei de a aduce bucurie într-o lume agitată și disarmonică. Imaginea unui grup de colindători din diferite zone etnofolclorice ale țării, prezentarea diverselor obiceiuri și datini de iarnă, a lansat invitația publicului de a participa la bucuria muzicii. 

Cine au fost participanții?

Invitaţi la acest festival au fost ansambluri și grupuri folclorice compuse din 25 – 30 de membrii, din Ardeal, Maramureş, Moldova și Banat, care au prezentat pe scena festivalului tablouri  folclorice cu tema obiceiurilor de iarnă, precum și tineri interpreți, dar și consactrați.

Programul Festivalului de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă

Joi, 8 decembrie, 18:30 | Giarmata Vii – Căminul Cultural

Sâmbătă, 10 decembrie, 18:00 | Giarmata – Casa de Cultură

Duminică, 11 decembrie, 12:00 | Partoș – Centrul de zi „Dar din dar” Varlaam Almăjanu (spectacol caritabil). Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, prin proiectul „Laolaltă, proiecte de suflet” din Programul Minimal al Managerului pe anul 2022.

Au fost prezentate momente artistice inedite precum: Marșul dubelor, Pițărăii, puncte coregrafice cu dansuri din Banatul de Câmpie și de Munte și nu numai; colinde și cântece de Crăciun, momente de solistică instrumentală… toate acestea oferite ansamblurile: „Cununa Timișului” Ghiroda, „Datina”- Ghiroda, „Flori din Câmpie”- Giarmata Vii, „Tileguța”  Maramureș, Dubașii de la Margina, Timiș, „Flori de Corn” Botoșani; Grupul colindătorilor din Ghilad, Timiș; Ansamblul Rutenilor „Bujorul Roșu” – Bistra.

Invitați speciali ai ediției de anul acesta au fost: Liliana Laichici, Felicia Stoian, Ciprian Pop, Ioan Surdu, Cosmin Bârlan (Mehedinți).

Acompaniamentul muzical a fost realizat de către Taraful Pro Datina, conducerea muzicală Adrian Scorobete.

Întregul program al evenimentului a fost cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022, finanțat de Primăria și Consiliul Local Ghiroda, Primăria și Consiliul Local Giarmata, organizat de către Asociația Pro Datina.

Leave a Comment