Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă

Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă 2009 – 2019

Written by Pop Ciprian

Sumar general

Prin Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă se dorește să se aducă în fața publicului, ansambluri artistice de amatori, tineri valoroși ai neamului nostru, care duc mai departe tradiția noastră strămoșească precum și obiceiuri specifice de iarnă. Programul acestui eveniment este bine structurat, pe mai multe zile, în mai multe localități, având alături de noi și voluntari care participă activ în buna desfășurare a programului, făcând posibilă realizarea cu succes a acestui eveniment.

Localitățile situate în Câmpia timişană, aşezări predominant române, germane, maghiare până la jumatatea secolului trecut, au început să fie populate începând cu anul 1945 de basarabeni şi bucovineni. După 1978 populaţiei gemane şi maghiare i s-au alăturat români din toate ţinuturile istorice ale României. Astfel treptat alături de maghiari, sârbi, bulgari sau croați s-au stbilit români din mai toate zonele ţării.  Gospodăriile şi locurile de muncă ale germanilor din Banat au fost preluate de românii din Ardeal, Maramureş, Oltenia, Bucovina de Nord, Modova, Muntenia, Dobrogea și Banatul Montan, astăzi populaţia fiind multiculturală, cuprinzând aproape toate zonele etnofolclorice ale Romaniei. 

Din acest motiv edilii unor localități precum și membrii Asociaţiei „PRO DATINA”,  care au drept scop educarea tinerilor în spiritul tradiţiei şi culturii românești, respectarea comorii celei mai de preţ a neamului românesc – tradiţia, au pus bazele acestei manifestări culturale, de interes național și internațional, fiind în prezent singura manifestare de o asemenea amploare din zona de vest a României. 

Obiectivele festivalului

  • promovarea celor mai valoase obiceiuri specifice de iarnă.

Obiective pe termen mediu sau lung

  • descoperirea şi punerea în valoare a colindelor populare româneşti, a cântecelor de stea, vifleimul sau a jocurilor cu măști, căiuților sau plugușorul etc.;
  • promovarea costumului popular din zona de provenienţă invitaţilor; 
  • valorificare talentului interpretativ, a bogăţiei informaţiilor şi păstrării autenticităţii folclorului muzical şi literar din judeţul Timiș şi din întreaga ţară;
  • să reunească interpreţi de muzică populară din judeţul Timiș şi din ţară;
  • să promoveze cele mai reuşite creaţii muzical-folclorice specifice de iarnă, din repertoriul invitaţilor;

Prin desfăşurarea acestui proiect se urmăreşte şi stimularea interesului faţă de tradiţiile şi obiceiurile etnice specifice comunităţilor implicate dar şi creşterea interesului membrilor acestora pentru activităţiile organizaţiilor minorităţilor cărora le aparţin.  

Scurt istoric

Încă de la prima ediție a acestui festival s-a dorit ca el să devină o tradiție de la un an la altul. Prima ediție a Festivalului de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă a avut loc în anul 2011, iar până în prezent festivalul s-a desfășurat fără întreruperi. Anul 2020 fiind un an mai aparte, Festivalul de Datini, Colinde și Obiceiuri de Iarnă se va desfășura exclusiv on-line.

2011
2013
2016
2017
2018

Leave a Comment