Evenimente

Festivalul Național Concurs de Muzică Instrumentală „Efta Botoca”

Written by Pop Ciprian

ediția a II – a ⎟ Jebel, 25 septembrie 2022

Organizarea unui astfel de festival, reprezintă datoria și recunoștința față de personalitatea artistică a lui Efta Botoca. Totodată, este și o credință pentru valorificarea unui gen artistic, pus la loc de cinste în cultura și sufletul românilor. Luna septembrie este luna în care artistul s-a născut (23 septembrie) , dar și cea în care a plecat la Dumnezeu (11 septembrie). 

Concursul a fost deschis soliștiilor instrumentiști amatori, din țară și străinătate (comunități românești), cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani.

Concurenții au pregătit pentru concurs un fragment de doină, precum și un cântec ritmat din zona de proveniență scrisă în fișa de înscriere. Comisia de preselecție și-a rezervat dreptul de a descalifica un concurent la preselecție dacă repertoriul acestuia nu se înscrie în reperele enunțate mai sus. 

Preselecția s-a desfășurat online în data de 19 septembrie 2022; fiecare concurent a trimis cele înscrise la litera b, secțiunea II din Regulament, respectiv o filmare cu telefonul mobil. Nu s-a acceptat link-uri YouTube, înregistrări din studio, interpretare cu negative. Interpretarea a fost a cappella (la rece). Rezultatele preselecției au fost publicate pe www.prodatina.ro, dar și pe rețelele social-media ale Asociației Pro Datina. Cele necesare înscrierii(filmarea, împreună cu fișa de înscriere, anexa la fișa de înscriere, copia de buletin, partitura cântecului ritmat și armonia doinei) s-au trimis pe adresa de e-mail prodatina@yahoo.com, până la data de 18 septembrie 2022, ora 22:00, adăugând la subiectul email-ului „ÎNSCRIERE FESTIVAL EFTA BOTOCA 2022.

Finaliștii ediției de anul acesta:

  1. Robert Livadă, Arad, 17 ani, saxofon sopran
  2. Patrik Petrescu, Timiș, 19 ani, saxofon
  3. Mara Mădălina Otvoș, Mureș, 19 ani, vioară
  4. Daniel Babescu, Timiș, 16 ani, acordeon
  5. Darius Pîrvu, Timiș, 25 ani, acordeon
  6. Ion Pipa, Caraș-Severin, 18 ani, saxofon sopran
  7. Lucian Lingurar, Timiș, 18 ani, taragot – (absent)
  8. Dario Galea, Timiș 17 ani, saxofon sopran
  9. Alexandru Cobori, Hunedoara, 23 ani, taragot
  10. Denis Murariu, Timiș,17 ani, saxofon

Nu s-a admis participarea soliștilor instrumentiști, angajați cu contract de muncă într-un ansamblu profesionist.

În concurs, fiecare concurent a avut alocat un timp de 6 minute.

Evenimentul s-a desfășoarat pe parcursul unei singure zile – 25 septembrie 2022, ora 17:00. Spectacolul de gală va avea loc în aceeași zi cu secțiunea concurs.

Laureații ediției de anul acesta:

Marele Premiu: Mara Mădălina Otvoș – Mureș, vioară
Premiul I: Daniel Babescu – Timiș – acordeon
Premiul II: Darius Pîrvu – Timiș, acordeon
Premiul III: Dario Galea – Timiș, saxofon sopran
Premiul publicului: Daniel Babescu – acordeon

Fiecare spectator a avut la dispoziție câte o fișă cu concurenții, iar candidatul cu  cele mai multe voturi a obținut premiul special al publicului, în acest caz, alegerea a dublat premiul I.

În recital: Liliana Laichici, Mariana Deac, Elena Jurjescu, Felicia Stoian, Radu și Ilie Vincu, Marius Cîrnu, Mădălin Luca, Gabriel Popescu.

Premiile 

Marele Premiu – Trofeul „Efta Botoca” – 1.700 lei

Premiul I – 1.300 lei

Premiul II – 1.100 lei

Premiul III – 900 lei

Premiul Publicului – 600 lei

Nota Bene: Nu se admit contestații, hotărârea juriului fiind irevocabilă.

Festivalul Național Concurs de Muzică Instrumentală „Efta Botoca” este organizat și finanțat de către Primăria și Consiliul Local Jebel, în colaborare cu Asociația Culturală „Pro Datina” și cofinanțat prin programul TimCultura de către Consiliul Județean Timiș.

Organizatorii și-au rezervat dreptul ca în condiții deosebite să modifice, data, ora și programul evenimentului.

Leave a Comment