ediția a XVI-a
20 – 23 mai 2024
Ediția a XVI-a din cadrul Festivalul Național Concurs „Din Comoara Satului” în perioada 20 – 23 mai 2024. Asociația Pro Datina, alături de Primăria și Consiliul Local Ghiroda, a organizat acest eveniment inedit.Tineri dornici de afirmare, ansambluri de dansatori, invitați unul și unul, momente speciale… toate acestea pregătite pentru clipe memorabile!
Promovăm și respectăm tradiția!
Conceptul acestui proiect are în prim plan tinerii, dar totodată și zestrea noastră cea mai de preț – cântecul și dansul popular, moștenite din vremuri vremuite de la strămoșii noștri. Prin fiecare cuvânt, prin fiecare pas de dans, prin fiecare acord muzical ne dorim să rămânem statornici în frumosul românesc.
Cine au fost participanții?
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, care au intrat în competiție, râvnind la premiile oferite de către organizatori. Au fost însoțiți în discursul lor muzical de către Taraful Pro Datina, al cărei conducerea muzicală aparține lui Adrian Scorobete. Au putut participa la concurs numai interpreţi amatori din toate zonele etnofolclorice ale ţării, fără să fie angajaţi cu carte de muncă la un ansamblu profesionist şi care nu au luat Marele Premiu sau Premiul I în ediţiile anterioare.
Materialele necesare înscrierii:
- copia de buletin;
- fișa de înscriere cu anexa 1 sau 2 a fișei – după caz, completate și semnate;
- partitura cântecului cu acompaniament
Toate cele de mai sus s-au putut trimite până vineri, 17 mai 2024, ora 16:00 la adresa de e-mail prodatina@yahoo.com, adăugând la subiectul mesajului „DIN COMOARA SATULUI 2024”.
Regulamentul și fișa de înscriere – se pot descărca de aici: DESCARCA
Organizatorii au pregătit invitați speciali în recital, dar și ansambluri folclorice de dansatori.
Premiile festivalului:
MARELE PREMIU – 2.000 LEI
Premiul I – 1.800 LEI
Premiul II – 1.500 LEI
Premiul III – 1.200 LEI
Menţiune – 800 LEI
Premiul Special „Dumitru Constantin” – 800 LEI
Premiul Special ”Pro Datina” – 800 LEI
PROGRAMUL FESTIVALULUI:
Luni, 20 mai 2024- ora 12:00 – PRESELECȚIA, cu prezență fizică – a avut loc la sediul Centrului de Cultură și Artă din Timișoara, str. Emanoil Ungureanu nr.1. Concurenții au interpretat un fragment din doină sau baladă și cântecul ritmat. La preselecție nu a fost obligatorie purtarea costumului popular. Interpretarea concurenților la preselecție a fost A cappella (la rece, fără negativ sau acompaniament instrumental).- după finalizarea preselecției, s-a anunțat lista finaliștilor admiși, atât pe site-ul www.prodatina.ro,cât și pe pagina de Facebook a Asociației PRO DATINA. Juriul a ales 16 finaliști, care au intrat în concursul de interpretare.
Finaliștii ediției 2024:
1. Hamurar Olena – 16 ani, Ucraina
2. Alexandra Pițu, 17 ani, Giurgiu
3. Maria Daria Costea, 18 ani, Alba
4. Ionuț Naghi, 20 ani, Bihor
5. Luminița Alisa Pasăre, 16 ani, Gorj
6. Denisa Gavriluț, 17 ani, Timiș
7. Valentin Vădrariu, 24 ani, Caraș Severin
8. Bianca Opăriuc, 18 ani, Timiș
9. Denisa Elena Pîrvu, 18 ani, Argeș
10. Ștefan Țîrdea, 24 ani, Neamț
11. Mircea Coca, 23 ani, Suceava
12. Andrei Nicolae Chelba, 17 ani, Prahova
13. Alexandru Brundean, 18 ani, Caraș Severin
14. Diana Camelia Tișe, 16 ani, Mureș
15. Alexandra Buceac, 16 ani, Arad
16. Sorin Cheva, 18 ani, Caraș-Severin
Marți, 21 mai 2024, finaliștii au participat la programul special pregătit de organizator precum și la repetițiile generale. Astfel, finaliștii au avut parte de un tur ghidat al orașului de pe Bega, prin care aceștia au putut afla legende urbane, dar și amănunte istorice care au marcat existența Timișoarei.
Miercuri, 22 mai 2024, ora 19:00, a avut loc Concursul propriu-zis, recitalurile interpreților invitați și Gala Laureaților, care s-au desfășurat pe Scena de Vară a Casei de Cultură Ghiroda, Timiș. În recital pe scena de la Ghiroda au urcat: Petrică Miulescu Irimică, Ciprian Roman, Vlad Lință, Cornelia Orleanu, Cătălina Rotaru și Alexandra Acs.
Prezentator: Felicia Stoian.
Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Taraful Pro Datina, condus de Adrian Scorobete.
Laureații ediției de anul acesta:
MARELE PREMIU – Alexandra Pițu, 17 ani Giurgiu
PREMIUL I – Ștefan Țârdea, 24 ani, Neamț
PREMIUL II – Sorin Năstasie, 18 ani, Caras Severin
PREMIUL III – Valentin Vădrariu, 24 ani, Caras Severin
MENȚIUNE – Daria Costea, 18 ani, Alba
Premiu Special DUMITRU CONSTANTIN – Chelba Andrei, 17 ani, Prahova
Premiul Special PRO DATINA – Opăriuc Bianca, 18 ani, Timiș
Joi, 23 mai 2024, ora 19:00 la Sala Mare a Teatrului Național MIHAI EMINESCU din Timișoara, s-a desfășurat un spectacol aniversar cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate a Asociației PRO DATINA.
Ideea acestui concert a arătat că primăvara este strâns legată de ideea de fertilitate și femeie. Concertul CIPRIAN POP și FILE DE POVESTE DIN COMOARA SATULUI face o reverență în fața forței femeii de a da viață și a iubi.
În scenă, alături de Ciprian Pop, au fost: Andreea Voica, Liliana Laichici, Felicia Stoian, Angelica Flutur, Oana Bozga, Virginia Irimuș, Beatrice Băndoiu și Narcisa Băleanu.
Bilete online, au fost disponibile pe: https://www.eventim.ro/ro/bilete/ciprian-pop-timisoara-teatrul-national-mihai-eminescu-sala-mare-640804/event.html sau la casieria Teatrului Național MIHAI EMINESCU din Timișoara.
Acompaniază Taraful PRO DATINA, condus de către Adrian Scorobete.
Coregrafia: Veronica Kretten.
Prezentator: IULIANA TUDOR.
CO-FINANȚATORI: Primăria și Consiliul Local Ghiroda, Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2024 – din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice și de tineret, în județul Timiș.
CO-PRODUCĂTOR: TVR Timișoara
PARTENERI MEDIA: Radio Timișoara, Radio Antena Satelor
ORGANIZATOR: Asociația Pro Datina
Director de festival: Felician Ciolea
Organizatorii și-au rezervat dreptul ca în condiții deosebite să modifice programul artistic, data și ora evenimentelor acestui proiect.
Despre noi!
Asociația Pro Datina a fost înființată în 2009; este organizație apolitică, independentă și nonprofit, condusă de și pentru iubitorii de cultură tradițională românească; descoperă, susține și promovează tinerii interpreți ai cântecului tradițional; sprijină artiștii; promovează și susține cultura tradițională; cooperează cu alte organizații, fundații, instituții publice sau private; realizează evenimente de promovare și artistice; Din anul 2020 este membră a International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art, iar din anul 2023 membră a Federației Naționale a Asociațiilor Folclorice din România.
Vă așteptăm cu drag!
Felician Ciolea
Manager, Asociația Pro Datina