Festivalul Național Concurs ”Din Comoara Satului”

FESTIVALUL – CONCURS NAȚIONAL ”DIN COMOARA SATULUI”

Written by admin

ediția a XV-a

17 – 19 mai 2023

Asociația Pro Datina, împreună cu Primăria și Consiliul Local Ghiroda a organizat Festivalul Național Concurs „Din Comoara Satului”, ediția a XV-a, 17 – 19 mai 2023, pe Scena de Vară a Casei de Cultură Ghiroda.

Tineri dornici de afirmare, ansambluri de dansatori, invitați speciali, momente surpriză… toate acestea pregătite pentru clipe de poveste!

Promovăm și respectăm tradiția!

Conceptul acestui proiect a avut în prim plan tinerii, dar totodată și zestrea noastră cea mai de preț – cântecul și dansul popular, moștenite din vremuri vremuite de la strămoșii noștri. Prin fiecare cuvânt, prin fiecare pas de dans, prin fiecare acord muzical ne dorim să rămânem statornici în frumosul românesc.

Cine au fost participanții?

În primul rând tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, ce au intrat în competiție, râvnind la premiile puse-n joc de către organizatori, însoțiți fiind în discursul lor muzical de către Taraful Pro Datina, a cărei conducerea muzicală a fost realizată de către Adrian Scorobete. 

S-au putut înscrie în concurs numai interpreţi amatori din toate zonele etnofolclorice ale ţării, fără să fie angajaţi cu carte de muncă la un ansamblu folcloric şi care nu au luat Marele Premiu sau Premiul I în ediţiile anterioare. 

Materialele necesare înscrierii au fost:

 • copia de buletin;
 • fișa de înscriere cu anexa, completate și semnate;
 • partitura cântecului cu acompaniament

Toate cele de mai sus s-au putut trimite până în 15 mai 2023, ora 12:00 la adresa de e-mail prodatina@yahoo.com, adăugând la subiectul mesajului „ÎNSCRIERE DIN COMOARA SATULUI 2023”.

Premiile festivalului

 • MARELE PREMIU                                  2.000 LEI
 • Premiul I                                                    1.800 LEI
 • Premiul II                                                    1.500 LEI
 • Premiul III                                                  1.200 LEI
 • Menţiune                                                        800 LEI 
 • Premiul Special „Dumitru Constantin”          800 LEI
 • Premiul Special ”Pro Datina”                         800 LEI

Programul Festivalului Național Concurs „Din Comoara Satului”, ediția a XV-a

Miercuri, 17 mai 2023

 • ora 14:00 – PRESELECȚIA, cu prezență fizică – a avut loc la sediul Centrului de Cultură și Artă din Timișoara, str. Emanoil Ungureanu nr.1. Concurenții au interpretat un fragment din doină sau baladă și cântecul ritmat. La preselecție nu a fost obligatorie purtarea costumului popular. Interpretarea concurenților la preselecție a fostA cappella (la rece, fără negativ sau acompaniament instrumental). 
 • după finalizarea preselcției s-a publicat lista finaliștilor admiși, atât pe site-ul www.prodatina.ro, cât și pe pagina de Facebook a Asociației Pro Datina.

Astfel, juriul a ales finaliștii ediției de anul acesta:

1. Maria Petronela Bartic, județul Gorj
2. Vlad Lință, județul Hunedoara
3. Daria Costea, județul Alba
4. Bianca Opăriuc, județul Timiș
5. Florina Adina Țoca, județul Bihor
6. Sorin Năstăsie, județul Caraș-Severin
7. Cristiana Raluca Bercea, județul Gorj
8. Ștefan Țîrdea, județul Neamț
9. Valentin Vădrariu, județul Caraș-Severin
10. Eduard Motan, județul Arad
11. Bianca Andreea Crețu, județul Sibiu
12. Ana Maria Daiana Mandachi, județul Caraș Severin
13. Victor Balan, Republica Moldova
14. Ioan Valentin Naghi, Bihor
15. Andrei Dinu, județul Buzău
16. Camelia Alexandra Tămaș, județul Cluj

Joi, 18 mai 2023

După a o vizită în centrul civic al Muzeului Satului Bănățean, finaliștii au fost primiți la casa sârbească de maestrul popular Dușan Novicici, care le-a insuflat tinerilor arta decorării prin sculptură a lingurilor de lemn.

Vineri, 19 mai 2023

Ora 14:00 – a avut loc Concursul propriu-zis care s-a desfășurat la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Gala Laureaților s-a desfășurat pe Scena de Vară a Casei de Cultură Ghiroda, Timiș.

Laureații ediției 2023 au fost:

Marele Premiu: Vlad Lință – Hunedoara
Premiul I: Camelia Tămaș – Cluj 
Premiul II: Ștefan Țârdea – Neamț
Premiul III: Sorin Năstasie – Caraș Severin
Mențiune: Valentin Vădrariu – Caraș Severin
Premiul special „Dumitru Constantin”: Bianca Opăriuc – Timiș
Premiul special „Pro Datina”: Andrei Dinu – Buzău și Cristiana Bercea – Gorj.

În recital pe scena de la Ghiroda: Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, Ionuț Dolănescu, Andreea Voica, Ciprian Pop, Felicia Stoian, dar și laureați ai edițiilor precedente: Lorena Pascu, Ioan Surdu și Cosmina Brădean.

Momente surpriză au fost pregătite de către colectivele ansamblurilor din comuna Ghiroda: „Cununa Timișului”, ”Datina” și ”Flori din Câmpie”.

Evenimentul a fost difuzat on-line, pe pagina de Facebook Asociația Pro Datina, iar ulterior vor fi publicate momentele artistice și pe canalul de YouTube Asociația Pro Datina.

Întregul proiect a fost cofinanțat de Consiliul Județean Timiș din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice și de tineret, în județul Timiș – TimCultura 2023.

Organizatorii și-au rezervat dreptul ca în condiții deosebite să modifice programul artistic, data și ora evenimentelor acestui proiect.

Despre noi

Asociația Pro Datina a fost înființată în 2009; este organizație apolitică, independentă și nonprofit, condusă de și pentru iubitorii de cultură tradițională românească; descoperă, susține și promovează tinerii interpreți ai cântecului tradițional; sprijină artiștii; promovează și susține cultura tradițională; cooperează cu alte organizații, fundații, instituții publice sau private; realizează evenimente  de promovare și artistice; Din anul 2020 este membră a International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art, iar din anul 2023 membră a Federației Naționale a Asociațiilor Folclorice din România.

FINANȚATOR: Primăria și Consiliul Local Ghiroda 

CO-FINANȚATOR: Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023 – din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice și de tineret, în județul Timiș.

CO-PRODUCĂTOR: TVR Timișoara

PARTENERI MEDIA: Radio Timișoara, Radio Antena Satelor 

ORGANIZATOR: Asociația Pro Datina

Director de festival: Felician Ciolea

Leave a Comment