Articole

FESTIVALUL CONCURS ”GELU STAN” ediția I

Timișoara 21 martie 2019

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat în perioada 20 – 21 martie 2019 prima ediție a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”.

Prima ediție a Festivalului-Concurs de la Timișoara ce a primit numele Maestrului Gelu Stan a adus la preselecție 43 de tineri interpreți cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani din 19 județe ale țării: Arad, Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj,  Ialomița, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Olt, Teleorman, Timiș, Suceava și Vrancea.

Pentru organizatori a fost o surpriză plăcută, directorul Festivalului, prof. Adrian Scorobete, menționând faptul că de la ediția a II-a intenționează să desfășoare concursul în două zile. Personalitatea complexă a muzicianului Gelu Stan a stimulat, cu siguranță, impactul pe plan național. Momentul de reculegere dinaintea aflării rezultatelor preselecției a înlăcrimat câțiva dintre concurenții care s-au bucurat în ultimii ani de sfaturile și îndrumările maestrului.

Pe scena Teatrului Național din Timișoara vor evolua 21 de concurenți în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Profesionist „Banatul” dirijor, prof. Sebastian Roșca:

 1. Claudia Colniceanu – Buzău (20 de ani)
 2. Denis Cupșe – Maramureș (17 ani)
 3. Vlăduț Sărmaș – Bistrița Năsăud (21 ani)
 4. Alexandra Drăgan – Arad (17 ani)
 5. Luiza Turcu – Dolj (15 ani)
 6. Denisa Țanigoi – Caraș-Severin (16 ani)
 7. Ionuț Cocoș – Ialomița (22 ani)
 8. Alessandra Lazăr – Timiș (15 ani)
 9. Florin Pieleanu – Teleorman (20 de ani)
 10. Cosmin Bîrlan – Mehedinți (24 de ani)
 11. Simona Bădulescu – Cluj (17 de ani)
 12. Gabriela Sabău – Bihor (21 de ani)
 13. Silvia Timiș – Maramureș (21 de ani)
 14. Denisa Bărbat – Alba (20 de ani)
 15. Florin Ștefan – Dâmbovița (24 de ani)
 16. Didi Ionuț Cojocariu – Suceava (24 de ani)
 17. Anișoara Popescu – Olt (23 de ani)
 18. Alexandra Acs – Timiș (17 ani)
 19. Roberta Selagea – Timiș (20 de ani)
 20. Andreea Chisăliță – Caraș-Severin (18 ani)
 21. Lorena Ene – Gorj (17 ani).

Sursa: Radio Timisoara (Daniela Băcilă)

Prezintă: Felicia Stoian

Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Director festival: prof. Adrian Scorobete
Manager: prof. Liliana Laichici
Evenimentul face parte din proiectul „Topul Primăverii”, ediția XIX.

Partea a doua a spectacolului este rezervată invitaților: Carmen Popovici Dumbravă, Ciprian Roman, Petrică Miulescu Irimică, Marius Cîrnu, Georgiana Necșa.

Vor oferi un recital: Carmen Popovici – Dumbravă,Petrică Miulescu – Irimică, Ciprian Roman, Marius Cîrnu și Georgiana Necșa. Este invitată în spectacol și câștigătoarea ediției de anul trecut a Festivalului – Concurs ”Topul Primăverii”, David Elena Geanina, reprezentanta județului Olt.

Festivalul îi aduce un omagiu maestrului Gelu Stan, profesor, dirijor și muzicolog originar din Lugoj care a contribuit la dezvoltarea și conservarea folclorului românesc prin intermediul emisiunilor Radio dar și prin cariera de dirijor al Ansamblului Profesionist Banatul.

Concursul se adresează tinerilor interpreți de muzică populară cu vârste cuprinse între 15 – 25 de ani și este structurat în două părți: în 20 martie 2019, ora: 13: 00, la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș din str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara are loc preselecția participanților iar în data de 21 martie 2019, ora: 18: 30, la Teatrul Național din Timișoara are loc concursul propriu- zis, sub forma unui spectacol.

Concursul va fi preluat de către TVR3 și TVR Timișoara.

Juriul este alcătuit din: Elize Stan, Tiberiu Ceia, Liliana Laichici, Daniela Băcilă și Ciprian Roman.

Acompaniamentul este asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor: Sebastian Roșca.

Leave a Comment