Ansambluri

Ansamblul „Voitegeana”

Written by Pop Ciprian

Comuna Voiteg, județul Timiș

Ansamblul „Voitegeana” a fost înfiinţat în anul 2008 cu scopul de a readuce semenilor noştri tradiţia, obiceiurile şi portul popular din zona de câmpie şi munte a Banatului. Începând cu anul 2016 ansamblul a cunoscut o nouă etapă prin promovarea acestuia peste hotare.

Ansamblul are în componenţă 60 de membrii, tineri dansatori cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani.

De la începuturile acestui colectiv, tinerii dansatori au fost pregătiţi cu entuziasm şi dăruire de Stela Anghel, fost dansator balerin în cadrul Ansamblului Profesionist Banatul din Timişoara.

Ulterior Stelei Anghel, coregrafia a fost preluată de un cuplu tânăr de dansatori ai Ansamblului Profesionist Banatul, Cristina Grbici și Raul Lazăr.

Diferențele de vârstă dintre dansatorii ansamblului sunt dovada vie că tradiția și dragostea pentru folclor sunt încă uşor transmisibile. Plăcerea jocului se observă în fiecare reprezentaţie, iar pasiunea pentru dans oferă o evoluţie vizibilă.

Ansamblul Voitegeana a participat la numeroase festivaluri și evenimente naționale și internaționale. Pe plan național amintim premii de seamă la Festivalul-Concurs “Lada cu zeste” și Festivalul-Concurs “Cântec, joc și grai străbun”.

Pe plan internațional, ansamblul s-a remarcat în țări precum: Macedonia, Spania, Serbia, Italia și Turcia.

Activități :

Leave a Comment