Ansambluri

Ansamblul Dudeșteana

Written by Pop Ciprian

Dudeștii Noi

Ansamblul folcloric “Dudeșteana” a fost reînființat în anul 2012 cu sprijinul
Consiliului local al Primăriei Dudeștii Noi și a domnului primar Alin Nica.
Crearea acestui colectiv a fost de bun augur, roadele muncii acestuia remarcându-se atât în ţară, cât şi în străinătate.

Coregrafia ansamblului a fost semnată încă de la începuturi de Maria Dudău-Topciov. Prin experienţa sa alături de Ansamblul Profesionist Banatul şi pasiunea pentru dansul popular, a transmis valori autentice şi a reuşit să formeze adevăraţi ambasadori ai culturii româneşti, îndeosebi specifice comunei Dudeştii Noi.

Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri populare specifice zonelor Banatul de câmpie, Banatul de munte, Oltenia, Moldova, Năsăud. Ansamblul a interpretat și dansuri specifice svabilor din Banat, dar
și multiple obiceiuri de iarnă.

Tradiţia dudeşteană este dusă mai departe şi prin intermediul copiilor din comună. Dorinţa lor de cunoaştere îi transformă în fiecare zi în dansatori cât mai dedicaţi şi interesaţi de evoluţia lor artistică.

Pe plan național, Comuna Dudeștii Noi a fost reprezentată cu mândrie de către Ansamblul “Dudeșteana” la concursuri de renume, unde a obținut numeroase premii. Se pot aminti participări la festivaluri și spectacole din Caransebeș, București, Baia Mare.

Pe plan internațional, ansamblul a participat la festivaluri în Republica Moldova, Serbia, Grecia, unde s-au remarcat prin bucuria dansului.

Leave a Comment