Ansambluri

Ansamblul Datina

Written by Pop Ciprian

Ghiroda

Ansamblul folcloric „Datina” a fost înfiinţat în anul 2008 de maestrul coregraf Emilian Dumitru(17.05.1941-04.05.2013), cu o mare dorinţă de a reusi să facă cunoscute jocurile vechi din zona de câmpie a Banatului şi pentru a scoate din uitare datini şi obiceiuri ale strămoşilor noştri.

După ce maestrul Emilian Dumitru a trecut în nefiinţă, ansamblul şi-a continuat drumul, încercând să ducă mai departe creaţia sub conducerea soţiei Ema Dumitru.

În toamna anului 2017, ansamblul a fost preluat de una din dansatoarele din cadrul ansamblului: Dezdemona Toma-Rusoaie.

Având experienţa Şcolii Populare de Arte, secţiunea Instructor-Coregraf şi împărtăşind dorinţa coregrafilor anteriori de a integra tradiţiile uitate în cântece şi dansuri, Dezdemona duce mai departe dragostea pentru folclor.

Ansamblul Datina este format din perechi de dansatori soţ-soţie şi copiii acestora. Membrii ansamblului au vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani.

„Datinile au rămas de veghe ca nişte candele aprinse pe altarele credinţei şi speranţelor nostre…dacă s-ar stinge ele, ne-am stinge şi noi”

Tablourile coregrafice prezentate sunt spectacole metaforă, de care beneficiază în primul rând tinerii care vor descoperi că marea cultură pe care o asimilează se sprijină solid pe cultura tradițională, decodificată pentru ei în aceste spectacole.

Spectacole memorabile:
2009- Bună dimineața, viață! – Premiul I la Lada cu Zestre
2010- Să iei drumul soarelui – Premiul I la Lada cu Zestre
2012- Laudă semințelor – Premiul I la Lada cu Zestre
2013- Casă nouă rostuimu – Premiul I la Lada cu Zestre
Ziua Națională a Costumului Tradițional – Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Activități:

Leave a Comment