Comuna Ghiroda, județul Timiș
Ansamblul folcloric „Cununa Timișului” din Ghiroda a luat ființă în anul 2008 din dorința de a valorifica zestrea folclorului bănățean, îmbinând dansurile, cântecul și mândrul port popular, tinerii membrii ai acestui ansamblu devenind adevărați mesageri ai zonei pe care o reprezintă. Prin activitatea acestui colectiv se urmărește păstrarea și valorificarea bogăției culturale, precum și a valorilor tradiționale.
Inițiatorii și susținătorii ansamblului au fost și sunt coregrafii Nicolae și Brândușa Stănescu, un cuplu artistic de performanță. Cei doi au pus bazele unei formații de dansuri populare, formată din tinerii din Ghiroda.
În repertoriul ansamblului se regăsesc momente coregrafice specifice zonei
Banatului de Câmpie și de Munte, acestea cuprinzând unele jocuri pe cale de dispariție: Desca, Lența de la Satchinez, De mână, Brâul Bătrân, Poșovoaica. În Banat, în general nu există dansuri de fete, aşa că Brânduşa Stănescu a iniţiat suite de jocuri de fete: Hora, Iedera.
În anul 2017, coregrafii ansamblului au pus în scenă un moment coregrafic din zona Bihorului. În cadrul acestuia au integrat atât jocuri tradiţionale autentice, cât şi strigături specifice zonei.
„Bihoreană, bihoreană Ţucuţ ochii şi-o sprânceană Bihoreană fată dragă Ţucuţ gura ta o dată” -strigături de băieţi-
„Ce folos de voi ficiori Nu-i niciunul ca şi noi Ce folos că sunteţi mulţi Că eu n-ai p`aici drăguţ” -strigături de fete-
Garanția calității pregătirii artistice a ansamblului o arată spectacole susținute atât de către dansatori cât și de către soliști vocali colaboratori, în țară și străinătate.
Încă de la început, ansamblul a participat la Festivalul-Concurs Lada cu Zestre, unde cu fiecare participare a obținut premii fruntașe.
Nu doar acest concurs este emblematic pentru acest ansamblu, ci și multitudinea spectacolelor locale, naționale și internaționale.
În cei peste 10 ani de activitate se pot aminti spectacole susținute în Serbia, Ungaria, Franța, Grecia, Muntenegru, Italia.
Activități: