Ansambluri

Ansamblul Sânziene Bănățene

Avatar
Written by Pop Ciprian

Giarmata

In toamna anului 2001, angajat fiind ca referent cultural la Comunei Giarmata, Rusalin Hoarcă (dansator profesionist timp de peste 25 de ani al Ansamblului Banatul din Timisoara) a format o echipă de dansuri populare cu care Comuna Giarmata se mândrea la diferitele manifestări culturale din comună, cum ar fi Ruga satului, ziua de 8 martie, sau alte activităţi culturale locale. În anii următori a înfiinţat cu un grup de fete şi băieţi dans modern, de societate şi break dance, cu care a participat la numeroase activităţi locale timp câţiva ani de zile.

Tot In anul 2005 s-a solicitat Primăriei şi Consiliului Local Giarmata sprijin pentru a organiza un ansamblu folcloric sub denumitrea de „Sânziene Bănăţene”, având încă de atunci ca obiectiv iniţierea unui festival cu acelaşi nume.

Ansamblul ,,Sânziene bănățene” din Giarmata s-a bucurat din anul 2005, de coregrafiile dansatorului balerin Veronica Kreten.

Ansamblul promovează atât tradiţiile româneşti din zona banatului şi a oaşului, cât şi tradiţiile nemţeşti.

Ansamblul Sânziene Bănățene este format din tineri dansatori în număr de aproximativ 50, reușind astfel să se păstreze vie pasiunea pentru tradiția folclorică.

„Este un ansamblu de tineri talentaţi care iubesc dansul popular şi îl poartă cu drag şi mândrie peste tot pe unde păşesc.”

Talentul coregrafei și eforturile dansatorilor au rodit, făcând posibile numeroase reprezentații la nivel local, județean și internațional. Putem aminti localități importane din România: Agnita, Făgăraș, Craiova. Pe plan internațional ansamblul a prezentat spectacole coregrafice în Ungaria, Serbia, Bulgaria.

Leave a Comment